Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ζωγραφίζοντας τους μύθους, Painting the myths


Η Beetroot και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης της έκθεσης "Τα Ελληνικά Τέρατα" ("The Greek Monsters"), παρουσίασαν στους μαθητές του project «Μυθολογικά πρόσωπα και μοτίβα στην τέχνη από την Αναγέννηση και μετά» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση, να παίξουν με τα εκθέματα, να μάθουν τις ιστορίες τους από επαγγελματίες παιδαγωγούς και να σχεδιάσουν τα δικά τους μοναδικά τέρατα, εμπνεόμενοι από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους.


Το τέρας είναι η προσωποποίηση των φόβων μας. Του αποδίδουμε οτιδήποτε μισούμε είτε θεωρούμε παρά φύσιν και εν τέλει το καταριόμαστε. Τη στιγμή που χαρακτηρίζουμε κάτι ως τέρας, ορίζουμε αυτόματα τα όρια μας ανάμεσα σε οτιδήποτε θεωρούμε «θεμιτό» ή όχι, καθώς και τη προσωπική μας εκτίμηση για το τι είναι «φυσιολογικό». Με άλλα λόγια τη στιγμή που κάποιος ορίζει κάτι ως τέρας διερευνά τα προσωπικά του όρια ως προς το τι θεωρεί φυσιολογικό.


Ο Μινώταυρος, ο Κύκλωπας, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες και περισσότερα από είκοσι ακόμα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, ενέπνευσαν τους μαθητές για να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ζωγραφίσουν και να διηγηθούν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες!